joudaweb - časopis Čekanka

Články:

strana 1 / 4
1   2   3   4   >   >>  

O věcech kolem nás Alena Prchlíková 6. prosince 2017 10:01
Pečete? Pečte, já již peču...

Milí čtenáři, začíná nám adventní období. Měli bychom při něm uklidit nejen byt, ale hlavně v sobě. Vytáhneme na světlo uskladněné ozdoby a různé vánoční předměty. Ti, kdož ctí tradiční výzdobu, často zděděnou, či používanou mnoho let, přinášející pocit trvanlivosti a jistoty, že vše běží jak má, sáhnou po osvědčených kouscích. Ti, kteří rádi vánoční výzdobu mění, jistě se již v obchodech rozhlédli a koupili si něco nového. Nabídka různých ozdobných předmětů je tak veliká, že bych měla problém vybrat jen několik věcí. Naštěstí já patřím k těm, kteří neradi něco mění, mám ráda své staré dobré svícny, osvědčené slaměné ozdoby a řetězy, dřevěné figurky, vyšívané hvězdičky a usušené plátky pomerančů. V každém případě si však téměř všichni zdobíme své příbytky, kupujeme dárky a vymýšlíme vánoční menu, či ke komu se o svátcích vypravíme a co s sebou vezmeme jako pozornost.

přečteno: 61x   komentářů: 2, nejnovější: 11. 12. 2017, 09:06:43
O lidech Alena Prchlíková 29. listopadu 2017 21:31
Karel Sellner - válečné vzpomínky bojovníka proti útlaku

Jak jsem slíbila, v tomto článku budu psát o velmi zajímavém člověku, jehož vzpomínky na válečnou dobu jsem nedávno četla. V nich Karel Sellner psal především o vojenské stravě. A protože to bylo čtení velmi zajímavé, a navíc se jedná o muže, který působil po celý svůj život na Mladoboleslavsku, nabízím i vám jeho pohled na své působení v 1. světové válce.

přečteno: 96x   komentářů: 4, nejnovější: 04. 12. 2017, 18:14:00
O lidech Alena Prchlíková 20. listopadu 2017 09:01
Mladoboleslavské vzpomínky na válečnou výživu a rekvizice

Všimla jsem si, že hodně lidí kliká na můj článek z období 1. světové války. A tak nabízím něco málo z té doby, a jak je mým zvykem, zastavím se opět u jídla. Je zajímavé, že Karel Sellner, přímý účastník válečného běsnění a známý učitel a později školní inspektor, spisovatel historických knih, který žil v okolí Mladé Boleslavi, ještě za deset let vzpomínal na válku a především na jídlo. Bylo a je velmi důležité, i když my to již tak nevnímáme, protože ho máme nadbytek. Ale dříve tomu bylo jinak. A protože jsem našla několik zajímavostí, které jsem nevěděla, nabízím další článek o válečném žití, a to i proto, abychom nezapomněli…

přečteno: 163x   komentářů: 3, nejnovější: 27. 11. 2017, 18:18:37
O věcech kolem nás O lidech Alena Prchlíková 27. října 2017 12:49
Konec staré a začátek nové epochy

Milí čtenáři, nedávno mi půjčila má sousedka Vlastivědný sborník vydaný v roce 1928, protože ví, že ráda čtu staré knihy. Jsou zde články z okolí mého bydliště, z různých oblastí života té doby i o významných lidech. Zaujaly mě události spojené se vznikem našeho státu, a tak vám je nabízím. Věřím, že i vás zaujmou a dozvíte se něco nového. Neplánovala jsem to, ale vyšlo mi to na předvečer svátečních dní, a tak pojďme společně zavzpomínat na události předcházející vzniku Československa.

přečteno: 239x   komentářů: 3, nejnovější: 01. 11. 2017, 14:29:14
Různé Alena Prchlíková 20. srpna 2017 23:39
Plzeňské vzpomínání

Vážení čtenáři, v těchto dnech pobývá u naší pražské sousedky Magdy její maminka, což by nebylo tak vzácné, v létě zde bývá každý rok. Zajímavější je, že Magda pozvala i maminčinu sestřenici, paní Emu. Co je ale překvapující, obě ženy již překročily devadesát let svého žití. Magdina maminka dokonce o čtyři roky. Když jsem se dozvěděla, že si Magda obě své příbuzné k sobě pozvala, vzpomněla jsem si na Jiřinčin seriál reportáží o své mamince z doby druhé světové války. A nedalo mi to, poprosila jsem o setkání, zda bych se nedozvěděla něco nového z historie. Bylo mi vyhověno, strávila jsem příjemným posloucháním několik hodin, a tak vám nabízím pár postřehů z doby před válkou a během ní.

přečteno: 627x   komentářů: 2, nejnovější: 01. 09. 2017, 19:15:21
Strava v historii Alena Prchlíková 30. května 2017 02:01
Chléb v antickém Řecku a Římě

Pravidelně si kupuji časopis Křížovka. Bývají zde spíše těžší, ale přitom ještě pro mě luštitelné křížovky, ale i zajímavé články z různých oborů. A tak se mi dostalo do ruky číslo, v kterém jsem narazila, mimo zajímavostí z přírody, na několik článků s tajenkami o pečivu starých Řeků a Římanů. A protože chléb patří k nejzákladnějším potravinám celé věky, rozšířím své články z historie stravy o pojednání chlebové, hlavně z antického období.

přečteno: 747x   komentářů: 0
O věcech kolem nás Alena Prchlíková 14. května 2017 22:22
Pečené rakouské sladkosti a jejich historie

Při čtení Tánina komentáře a vysvětlení, jaká sladká jídla se podávají v rakouských horách, jsem si uvědomila, že podobné moučníky pekla i moje babička a jak píše Dáša, její také. Ono není divu, rakouská, česká, maďarská i slovenská kuchyně mají hodně společného. A protože mi hnedle naskočilo několik druhů skvělých sladkostí a i jejich pravděpodobný zrod, nabízím vám článek pojednávající o laskominách nejen z minulých staletí, ale protože jejich obliba neustále trvá, i z dnešních dní.

přečteno: 1009x   komentářů: 2, nejnovější: 17. 06. 2017, 18:02:48
Strava v historii Alena Prchlíková 25. dubna 2017 16:18
Oblíbené pokrmy z knih Táni Kubátové - 2. díl

Nabízím druhou várku knížek, nejen o tom, co naše známé postavy jedí, ale také druhou várku otázek. Kdo máte zájem, pojďte na procházku do kuchyní knižních hrdinek a jejich přátel.

přečteno: 1168x   komentářů: 6, nejnovější: 11. 05. 2017, 15:15:15
Strava v historii Alena Prchlíková 19. dubna 2017 10:40
Oblíbené pokrmy z knih Táni Kubátové - 1. díl

Milé kubátoložky,

tento díl je určen především vám. Někdy začátkem adventu, když jsem pekla cukroví a zpříjemňovala si prostoje čtením Tániných knih, tak jak to dělám každoročně, jsem si uvědomila, že nevím, jakým potravinám dávají postavy přednost. Bylo to v souvislosti s tím, že jsem přemýšlela a postupně psala díly o stravování v historii. Věděla jsem, že v Tániných knihách se jí častěji než v knihách jiných, ale vždy mě pohltí příběh a moc nad tím, co si kdo dal k obědu nebo večeři nepřemýšlím. Pro ty, kteří dosud neznají knížky Táni Kubátové a jen se jakousi náhodou doklikali na tyto stránky, to bude sice trochu nepřehledné, ale věřte, že to, co chci v tomto článku napsat, není obsah ani hodnocení knížek, i když to možná tak na první pohled vypadá, pouze se jedná o můj pohled do kuchyní některých postav z Tániných příběhů.

přečteno: 1157x   komentářů: 7, nejnovější: 02. 05. 2017, 23:22:32
Strava v historii Alena Prchlíková 11. dubna 2017 16:44
Strava v historii - novověk - nad vonícím šálkem

Vítám vás ve světě vůní, osvěžení a sladkosti. Řeč bude o kávě, čaji, kakaových bobech a čokoládě. Čaj je na rozdíl od kávy mnohem starší, ale káva je, hned po ropě, nejprodávanější komoditou na světě. Přijměte pozvání na šálek kávy, čaje nebo kakaa.

přečteno: 814x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 4. dubna 2017 11:07
Strava v historii - novověk - všehochuť

Moje babička říkávala „co platno koření, když není vaření“. Měla na mysli, že koření je jen přídavek, základem byly různé obiloviny, luštěniny, těstoviny a brambory. Hlavně kroupám, pohance, jáhlám a hrachu se říkávalo „vaření“. Koření nesmí převládat, má jen dodat chuť základním ingrediencím, které bývají v tomto případě poněkud nevýrazné.

přečteno: 772x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 28. března 2017 10:50
Strava v historii - novověk - polévka je grunt

Jak je z nápisu patrné, půjdeme se podívat za nejdůležitějším pokrmem všech lidí, nejen chudých, ale i bohatších. A také si povíme něco o přílohách, když už jsem v minulém díle psala o masu, doplním článek o tom, co se k němu podávalo.

přečteno: 975x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 21. března 2017 16:36
Strava v historii - novověk - maso je špunt

Staré české přísloví říká, polévka je grunt, maso špunt. Nebudu s tímto tvrzením polemizovat, naprosto s ním souhlasím. Ale polévky si nechám na příští článek, dnes se podíváme na ten špunt. Já toto rčení vnímám tak, že po celá staletí lidé jedli hlavně polévky, zahuštěné zeleninou a chlebem, maso se objevilo jen o svátcích či v neděli, nebylo tedy základem stravy. Naproti tomu polévky, to je jiná. Ale o nich až příště…

přečteno: 877x   komentářů: 0
Korunovační klenoty Alena Prchlíková 15. března 2017 12:19
Korunovační klenoty v evropských dějinách - 4.díl

V dnešním díle je několik anglických korun, korunovační klenoty pocházející z Prahy z doby Rudolfa II. a na závěr si prohlídneme dvě koruny z druhého konce světa.

přečteno: 1214x   komentářů: 2, nejnovější: 15. 03. 2017, 19:39:17
Strava v historii Alena Prchlíková 13. března 2017 16:39
Strava v historii - novověk - zelené věci

V dnešním povídání zabrousíme mezi to nejzdravější, co můžeme konzumovat. Řeč bude o zelenině, jak již jistě víte. V době paní Rettigové se zeleninou rozhodně nešetřilo, běžně se z ní vařilo, přidávala se k masitým jídlům nebo do polévek, a to v množství více než větším. Zeleninová jídla se často kombinovala s kaštany a masem.

přečteno: 871x   komentářů: 0
Korunovační klenoty Alena Prchlíková 8. března 2017 17:22
Korunovační klenoty v evropských dějinách - 3. díl

Nabízím další sérii korunovačních klenotů, na začátku mám shodou náhod opět koruny, které nosil Karel IV. Nepodařilo se mi lombardskou vyfotit samostatně, tak ji nabízím spolu s nejznámější Karlovou korunou, o níž jsem psala v minulém článku.

přečteno: 942x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 7. března 2017 10:39
Strava v historii - novověk - ovocné a květinové zastavení

Po sladkém díle navážeme sice také sladkým tématem, ale o poznání zdravějším. Podíváme se, jaké změny se udály u ovoce, jak se zavařovalo, jaké květy se sbíraly a jak se používaly a abychom v tom zdravém pokračovali, čekají na nás ještě ořechy a mandle.

přečteno: 769x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 1. března 2017 12:53
Strava v historii - novověk - sladké dobroty

V dnešním díle si přijdou na své milovníci sladkého. Víme, že naši předci měli v oblibě sladké pokrmy, sladili i ty, u kterých by nás to ani nenapadlo. A tak se vypravme za různými moučníky, za oblíbeným sladkým pečivem, dorty i nákypy.

přečteno: 831x   komentářů: 0
Korunovační klenoty Alena Prchlíková 28. února 2017 21:54
Korunovační klenoty v evropských dějinách - 2. díl

Ve třech následující dílech se již podíváme na nejkrásnější královské nebo císařské koruny, které jsem nafotila. Na výstavě byly koruny či jiné pokrývky hlavy i z jiných koutů světa, ale musím přiznat, že mě příliš neuchvátily. A tak až v posledním díle udělám výjimku a dvě koruny uvedu. Bude to taková perlička na závěr...

přečteno: 838x   komentářů: 0
Strava v historii Alena Prchlíková 21. února 2017 11:20
Strava v historii - novověk - obilniny a luštěniny

Počínaje tímto dílem se již podíváme, jak vypadala novověká kuchyně u nás. Nemůžeme ji ale oddělit od evropské, i v této oblasti platí, že se různé návyky prolínaly. Italská a francouzská kuchyně udávala směr vývoje. Italská proto, že se v lodích do jejích přístavů přiváželo mnoho potravin z východních zemí. Francouzská kuchyně je známa svou rafinovaností, udivujícím zpracováním, noblesou, výběrem těch nejkvalitnějších ingrediencí. Způsob zpracování jídel se z Francie šířil do celé západní Evropy.

přečteno: 877x   komentářů: 0
1   2   3   4   >   >>  

Nejnověji komentované

přečteno: 61x   komentářů: 2, nejnovější: 11. 12. 2017, 09:06:43
přečteno: 96x   komentářů: 4, nejnovější: 04. 12. 2017, 18:14:00
přečteno: 163x   komentářů: 3, nejnovější: 27. 11. 2017, 18:18:37
přečteno: 151x   komentářů: 1, nejnovější: 25. 11. 2017, 21:29:52
přečteno: 137x   komentářů: 1, nejnovější: 25. 11. 2017, 19:16:24
přečteno: 234x   komentářů: 2, nejnovější: 01. 11. 2017, 19:44:14
přečteno: 239x   komentářů: 3, nejnovější: 01. 11. 2017, 14:29:14
přečteno: 4326x   komentářů: 32, nejnovější: 12. 10. 2017, 10:00:21

Nejčtenější

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
třista patnáct:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 6. 12. 2017