joudaweb - časopis Čekanka

Mražený hrášek

13. října 2011 13:18:00

Včera jsem kupovala mražený hrášek. Tuhle zeleninu moc miluju. Buď v rizotu, nebo jako teplou přílohu, anebo nastudeno jako hráškový salát s majonézou. Ovšem tenhle článek nebude o jídle.

O mražených potravinách vím, že jejich mražení nesmí být přerušeno. Rozmrazením a opětovným mražením vznikají v potravinách jedovaté látky, jak jsem kdesi vyčetla.

A nyní z jiného konce. Jak už je o mně asi známo, píši romantickou literaturu. Nečiním tak s intelektuálským povzdechem, že bych raději psala hodnotnější díla nabušená filozofickými myšlenkami a palčivými otázkami o smyslu našeho žití, jenže oni ti povrchní čtenáři by to syčáci nečetli. Činím tak proto, že podobný žánr mám sama ráda, a nejen v literární, nýbrž i filmové podobě. Ano, občas si střihnu romantický film, mám ráda Bridget Jonesovou, Ally McBealovou a baví mě i Sex ve městě, ačkoliv tamní dámy jsou na můj vkus příliš promiskuitní, včetně slaďoučké Charlotty.

A teď se k tomu konečně dostávám. Všimli jste si někdy, že v podobných filmech se občas stává, že některý z kladných hrdinů obdrží při obraně své vyvolené dámy tak trochu nakládačku? Ona dáma o něj pak v bezpečí svého bytu láskyplně pečuje. A to tak, že mu na monokl umístěný převážně na levém oku či líci (že by kvůli správnému záběru?) přikládá led v podobě sáčku s mraženým hráškem. Nepamatuji si film, ve kterém by se jednalo o Mochovskou zeleninovou směs, mraženou dršťkovou polévku či mražené krevety. Vždycky je to zkrátka hrášek.

A mě tak napadá, co se s oním horkou tváří hrdiny zjevně rozmraženým hráškem stane poté, co je monokl dostatečně ošetřen. Dá ho hlavní hrdinka zpět na mrazák? Chyba, velká, chyba! Vyhodí ho? Takové marnotratnosti se snad hlavní hrdinka nedopustí. A tak si představuji, že zatímco zchlazený hrdina odpočívá na kanapi, dáma se odebere do kuchyně a začne kuchtit. Jsme-li v americkém filmu, tak zřejmě salát, protože tak to holt už v amerických filmech chodí. Salát je v nich všudypřítomný, ačkoliv realita v podobě ulic plných tlouštíků je zjevně jiná.

Anebo - hurá, už to mám!

Hrdinka opatří dotyčný hrášek samolepkou "pouze k zevnímu užití", dá hrášek znovu zmrazit a ten je tak hezky připraven na další chrabré skutky jejího hrdiny.

Autor: Táňa Kubátová


komentářů: 4

Komentáře

Hrášek (JIřina - mail)    vloženo: 16. 10. 2011, 12:30:01

Hrášek při chlazení monoklu je účinný, jenže co pak s tou rýmou, která může po jeho pomoci následovat.

Píši z vlastní zkušenosti, jenže tenkrát jsem nepoužila hrášek, ale sáček s ledovými kuličkami. Na druhý den silná rýma, monokl mi zůstal, a přesto,že jsem si jej způsobila nešťastným pádem, který se obešel bez větších následků, hodně lidem jsem se pak po jejich provokačních poznámkách snažila vysvětlit a přesvědčit je, že se mi to opravdu nepřihodilo v rámci nějaké domácí neshody.

Takže- hrášek je rozumnější opravdu použít raději v kuchyni na rozdíl od filmových hrdinek v amerických filmech. K tomu jeho opakovanému zevnímu použití - otázkou je, jestli chrabré skutky hrdinů chránících svou vyvolenou jsou po prvotní zkušenosti tak časté, že se opakované použití dá předpokládat, že si to třeba, přes veškeré city, nerozmyslí?

Tak proto... (Zdeňka Ortová)    vloženo: 14. 10. 2011, 20:00:46

Aha, tak proto nemám doma chlapa. Jakmile u mě doma objeví v mrazáku hrášek, vyděsí se, že od něj čekám chrabré činy a prchne.

Hrášek všeho použití (Blanka Tauerová)    vloženo: 14. 10. 2011, 10:10:48

Že se rozmrazené potraviny nemají znovu zmrazovat jsem věděla, ale netušila jsem, že se v nich dokonce začnou tvořit toxické látky. Díky za novou informaci paní Táňo. :-)

Máte dobrý postřeh, já si při sledování podobných filmů nikdy nevšimla, že jde právě o mražený hrášek. Asi kuličky dobře "opíší" opuchlinu a nikde zraněného ´nepíchají´. Přiznám se, že mě ani nenapadla otázka, co se děje s hráškem potom. Vyřešila jste to a navíc okořenila humorem, to oceňuji.

Mražený nebo v plechovce (Dáša)    vloženo: 13. 10. 2011, 15:00:25

Doporučovala bych doplnit lékárničku o hrášek v plechovce na případné zatlačení boule. Tam jsme ušetřeni rizika opětovného zamražení.

...a já jsem si říkala, proč se kvůli mě zatím nikdo nepopral, oni to určitě vědí, že v mražáku žádný mražený hrášek nemám!


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
devětset čtyřicet:
(nechte prázdné)
ODESLAT

Nejnověji komentované

komentářů: 2, nejnovější: 26. 04. 2023, 09:18:44
komentářů: 1, nejnovější: 24. 12. 2022, 15:39:46
komentářů: 3, nejnovější: 19. 12. 2022, 21:51:04
komentářů: 3, nejnovější: 23. 11. 2022, 18:07:13
komentářů: 2, nejnovější: 24. 05. 2022, 07:31:46
komentářů: 5, nejnovější: 23. 02. 2022, 21:26:27
komentářů: 16, nejnovější: 21. 02. 2022, 18:39:55
komentářů: 6, nejnovější: 18. 02. 2022, 23:03:38

Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové

Od 1. ledna 2021 naleznete každý pátek na adrese Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové nový článek v rubrice této naší autorky, kterou pro ni zřídila průvodkyně a zakladatelka tohoto portálu paní Kristýna Maková.

Krátké tématicky různorodé texty doprovázejí fotografie a kresby, a propojuje je barevná postavička průvodkyně, kterou pro S. Jarolímkovou nakreslil jako dárek známý kreslíř a malíř Karel Benetka.

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
devětset čtyřicet:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 20. 4. 2023