joudaweb - časopis Čekanka

Magická a kouzelná čekanka i Čekanka

2. října 2016 02:09:00

Čekankové puky

Nevím, jak je to možné, ale až po přečtení krásného Jiřinčina článku o pětiletém výročí Čekanky jsem si uvědomila, že čekanka není pouze ta krásná modrá květina, ale i zelenina, kterou si sice nepravidelně, ale přesto poměrně často kupuji.

Asi mi to moc nemyslí, protože tato souvislost mě napadla až takto pozdě. Jistě si mnozí ťukáte na čelo, no asi tam nic nebude, jinak si to neumím vysvětlit. Ale je to tak. A protože mám ráda listovou čekanku, zmíním se o ní, ale nedá mi to, také se zastavím u té známější modré.

 

Vím, že Jiřinka o naší Čekance a i čekance již napsala několik krásných článků, ale možná že i v mém bude něco nového. A kdyby ne, tak se omlouvám…

 

Listovou čekanku si kupuji hlavně v podzimních a zimních měsících, přes léto většinou využívám zeleninu z naší zahrady. Čekankové puky bývají světlé se žlutými vrcholy. Hlávky vybírám naopak červené, zdají se mi chutnější. Někdy bývají trošku nahořklé, to se zaraduje manžel, hned si je odnáší o poschodí níž, nakrouhá a přimíchá slepicím do krmení. Ale většinou jsou jemné, trochu křupavé, vydrží déle čerstvé než třeba hlávkový salát.

 

Čekankový salát s rajčaty

Kdo chodí na mé stránky, ví, že většinou vařím jen z několika surovin, které jsou ale velmi kvalitní, nejlepší možné. Žádné složitosti a zdlouhavé vaření, a právě proto mi čekanka tak vyhovuje. Stačí ji umýt, nakrájet na kousky, pokapat některým z panenských olejů a přidat vinný ocet. Někdy přidám i jinou zeleninu, jak kdy. Ani nesolím nebo nekořením. Je to rychlé, chutné a zdravé.

 

Jen ve stručnosti napíši, co vše čekanka obsahuje. Je plná různých vitamínů, hlavně skupiny C a B, minerálních prvků – vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek, měď. Nesmíme zapomenout na vlákninu a bílkoviny. O její chuti vypovídá, že mívá hořčiny, které jsou důležité pro játra a žlučník, tak jako i pampelišky. A možná pro někoho bude důležité, že neobsahuje cukry a tuky.

 

Dříve byla čekanka pouze letní zeleninou, využívala se hlavně v salátech. V polovině 19. století zahradník v bruselské botanické zahradě při přezimování kořenů čekanky po odhrnutí hlíny viděl, že čekanka vytvořila narašené listy, dnes jim říkáme puky. V současné době se již pěstuje rychlením, pod vrstvou půdy listy narůstají, jsou sice bezbarvé, protože k nim nemá přístup světlo, ale zase nebývají hořké, pouze ty, které jsou špatně vypěstované a na těch si u nás pochutnávají slepičky, jak jsem již psala.

 

Nyní se krátce zastavím u naší modré, která nás provází na procházkách přírodou po dlouhou dobu. Na stonku sice kvetou pouze dva nebo tři kvítky, ale stále nakvétají další. U nás roste pouze kolem silnic nebo v příkopech, netrhám ji proto na sušení, i když obsahuje podobné zdravé látky jako čekanka listová. Většinou bylinkářky vykopávají kořen, listy a květy jsou méně účinné. Květy lze přidávat i do zeleninových salátů.

Po utržení do váz vydrží čekanka pouze krátkou dobu. Během několika minut květy zblednou, a do druhého dne uschne i celá rostlina. Jakoby si květinka chránila svou krásu, pouze na původním stanovišti si zachovává svou barevnost. Domnívám se, že tak jasnou modrou barvu nemá žádná jiná rostlinka.

 

Léčivé účinky čekanky byly známy již ve starověkém Egyptě, považovali ji za magickou rostlinu, zajišťující krásu a úspěch. I ve středověku ji uctívali, natření pleti její šťávou zajišťovalo krásu. Od napoleonských válek se kořen čekanky využívá při výrobě kávoviny, známé cikorky, pojmenované podle latinského jména Cichorium.

V dnešní době se nejvíce využívá při léčení jater a žlučníku, pomáhá trávicímu ústrojí, vylučuje nadbytek žluči, uklidňuje žaludek trpící vředy. Obsahuje mnoho inulinu, který je důležitý pro lidi nemocné cukrovkou.

 

Jak tedy vyplývá z mého článku, čekanka, ať už listová nebo obecná, obě jsou pro nás velmi důležité. Jsou to rostlinky nenáročné, vytrvalé, neškodné, jsou pro nás zdrojem důležitých látek, kterých si můžeme užívat, co hrdlo ráčí. Navíc nás potěší krásným květem, v přírodě ojedinělým.

 

A můžeme směle naší Čekance přiřadit vlastnosti čekanky přírodní. Je také vytrvalá, pět let je již dlouhá doba, navíc čtenářů spíše přibývá, než aby ubývali.

Je skromná, vystačí si se stránkami plnými krásnými článků z různých oborů a nezahlcuje nás reklamami či upoutávkami na různé produkty. A přesto, nebo právě proto, je svým obsahem natolik poutavá, že čtenáři stále přibývají.

 

Tak jako rostlinky, které čekají na pocestné, Čekanka trpělivě čeká, až klikneme na její stránky a pak nás často odmění příjemným počtením.

Čekanky jsou léčivé a ta naše s velkým Č také. Když mi bylo minulý rok nejhůře, otevřela jsem si její stránky a začetla se do starších příspěvků a hnedle jsem přišla na lepší myšlenky. Možná to máte také tak…

 

Všechny čekanky i Čekanka jsou pro nás zdrojem potěšení, radosti, zajišťují nám zdraví a pohodu. A je jedno, jestli ji jíme nebo čteme, nebo můžeme obojí zkombinovat a zdvojnásobit její působení. Přeji Vám všem příjemné chvíle s čekankou i s Čekankou.

 

 

 

Autor: Alena Prchlíková


přečteno: 2563x   komentářů: 0

Komentáře


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
čtyřista padesát:
(nechte prázdné)
ODESLAT

Nejnověji komentované

přečteno: 13x   komentářů: 2, nejnovější: 11. 12. 2018, 19:17:47
přečteno: 61x   komentářů: 2, nejnovější: 09. 12. 2018, 18:27:43
přečteno: 731x   komentářů: 8, nejnovější: 14. 11. 2018, 04:50:08
přečteno: 140x   komentářů: 2, nejnovější: 13. 11. 2018, 15:29:44
přečteno: 289x   komentářů: 2, nejnovější: 19. 10. 2018, 23:58:48
přečteno: 1362x   komentářů: 10, nejnovější: 23. 08. 2018, 19:38:07
přečteno: 543x   komentářů: 2, nejnovější: 22. 08. 2018, 21:32:11
přečteno: 661x   komentářů: 3, nejnovější: 11. 08. 2018, 23:24:55

Nejčtenější

přečteno: 9974x   
přečteno: 8426x   
přečteno: 7694x   
přečteno: 7543x   
přečteno: 6001x   

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
čtyřista padesát:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 11. 12. 2018