joudaweb - časopis Čekanka

Domácí Arktida

7. února 2012 19:00:00

O tom, že počasí je všeobecně nejoblíbenější konverzační téma, víme všichni. Přesvědčit se o tom můžou v těchto teplotně náročných dnech i ti, kdo jindy raději hovoří o pohybu burzovních indexů, nebo po čem je dneska v jídelně sekaná.

Hned ráno cestou do práce si sdělujeme, kolik komu naměřil venkovní teploměr. S výsledky amatérského měření se oslovují i ti, kdo spolu již léta nepromluvili. „U nás je minus šestnáct,“ chlubí se podupávající cestující na autobusové zastávce. „Já měl sedmnáct a půl,“ kontruje pyšně další pasažér, ačkoli bydlí jen o ulici dál a ještě před chvílí byl na mrtvici, protože nenastartoval auto. „A mně přestaly nést slepice,“ běduje žena zachumlaná do změti šál. Asi si musela dát ke snídani místo obvyklého hemenexu müsli s jogurtem.

Jejím slípkám se nedivím. V mrazivých dnech vydávají více než kdy jindy většinu energie na uchování tělesné teploty a na snůšku už jim pak žádná nezbývá. A bodejť by nebylo krušno domácímu kuru, když i tučňákům Humboldtovým ve zlínské zoo takový mráz nevyhovuje a ošetřovatelé je stěhují do vnitřních prostor.

Jestli tučňáčkové požívají i nějakou zvláštní stravu přízpůsobenou teplotním podmínkám, to netuším. Ale zamlouvá se mi přístup pracovníků jedné kazachstánské zoo. Jejich opice dostávají v zimě svařené víno, protože je prý chrání před virovými infekcemi dýchacího ústrojí. V Karagandě, kde se tato sympatická zoologická zahrada nachází, klesají v těchto dnech běžně teploty až k minus 33 stupňů Celsia a opičkám alkoholický nápoj s kousky ovoce, medu, citronu a cukru velice chutná.

Ale vraťme se zpátky k tuzemským mrazům. Věděli jste, že během jediné mrazivé noci ztratí ptačí tělíčko až pětinu váhy? Uvědomím si to se zrnkem závisti pokaždé, když po ránu v koupelně vstupuji na váhu svou. Líbí se mi lidská solidarita s načepýřenými opeřenci, proto i já poctivě sypu do krmítek, věším po stromech lojové dobroty a pak se snažím identifikovat druhy hodujících pěvců.

Jestli však někomu v přírodě tuhé mrazy ze srdce přeju, tak jsou to klíšťata. Nějak jsem si k nim zatím nevytvořila kladný vztah, ačkoli jsem se lety vypracovala i k tomu, že jsem si schopna pochovat v dlani žábu. Pokud trvají alespoň čtyři dny po sobě mrazy s ranními teplotami pod -12 °C a denními do -5 °C, potom můžeme klíšťat na jaře a podzim následujícícho roku očekávat méně. Dalo by se tedy říct, že arktické počasí působí tak trochu jako přírodní čistič.

A co užitečného si ze zimních vychytávek můžeme od zvířat převzít my lidé? No, to záleží na nátuře, ale měla bych jednu radu z ptačí říše. Je známo, že již dva malí pěvci přitisknutí k sobě ztrácí o čtvrtinu méně tepla. A spaním ve skupinkách, kdy odolávají mrazům těsně namačkáni na sebe, se dá uspořit až 80 procent. A jestli mi teď nějaký puritán hrozí ukazováčkem, ať se mi odtajní. Vzpomenu si na něj v květnu, až mu přijde účet za plyn.

Autor: Zdeňka Ortová


komentářů: 2

Komentáře

(Blanka)    vloženo: 17. 02. 2012, 06:42:03

Dnes jsem se Zdeni dostala ke čtení tvého textíku. V těchto dnech jsou snad už ty nejkrutější mrazy za námi, nicméně nás jistě všechny dost potrápily. A nejen nás, právě na zvířata a přírodu jako takovou, jsem musela často myslet..

I naše slípky přestaly v tomto období téměř snášet, příroda to tak zařídila, protože případné líhnutí mláďat při nižších teplotách je nežádoucí.

Zprávu o opičkách, které dostávají svařák jsem taky zaznamenala. Ač je to úsměvné a svařené víno má dojista i své kladné stránky, (nedivím se, že opicím chutná, sama se jím občas ráda zahřeju) v případě zvířat to na mě působí trošku rozpačitě, neboť je známo, že je zvířací organismus vnímavější na veškeré okolní látky - jak vnější, tak i užité vnitřně. Navíc je propagováno, že alkohol zahřeje pouze zdánlivě a naopak můžeme snadněji prochladnout, proto se v chladných dnech považuje jako zrádný..

Je skvělé Zdeničko, že také poctivě sypeš ptáčkům a že poukazuješ na to, jak je to v zimním období důležité. Ptáci skutečně ztrácí podstatně ze své váhy a proto musí jíst víc, než v teplých dnech. Každý den, je bojem o dostatečném sehnání potravy, který doslova souvisí s přežitím (především noci).

Moc jsi mě Zdeninko svým článkem potěšila a s chutí jsem si jej pročetla. S milým závěrem se nedá nesouhasit, tulení se a následné zahřátí prospěje jistě každému... :-)

Heslo pro aktuální období: (Dáša)    vloženo: 07. 02. 2012, 20:21:19

Tulit se, tulit se, tulit se. A myslím, že nic nepokazíme, když to vylepšíme receptem kazachstánské zoo. Děkuji za nové informace, ráda jsem si početla.


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
šestset sedmdesát pět:
(nechte prázdné)
ODESLAT

Nejnovější

06. 06. 2024
Bylo to dávno
15. 05. 2024
Tak se chvíli dívej
28. 02. 2024
U doubku.

Nejnověji komentované

komentářů: 1, nejnovější: 24. 06. 2024, 10:00:15
komentářů: 1, nejnovější: 15. 05. 2024, 21:03:19
komentářů: 1, nejnovější: 11. 01. 2024, 18:39:17
komentářů: 1, nejnovější: 05. 01. 2024, 17:32:32
komentářů: 5, nejnovější: 29. 12. 2023, 17:44:54
komentářů: 1, nejnovější: 01. 12. 2023, 21:35:52
komentářů: 6, nejnovější: 05. 11. 2023, 12:43:46
komentářů: 1, nejnovější: 09. 10. 2023, 19:45:39

Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové

Od 1. ledna 2021 naleznete každý pátek na adrese Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové nový článek v rubrice této naší autorky, kterou pro ni zřídila průvodkyně a zakladatelka tohoto portálu paní Kristýna Maková.

Krátké tématicky různorodé texty doprovázejí fotografie a kresby, a propojuje je barevná postavička průvodkyně, kterou pro S. Jarolímkovou nakreslil jako dárek známý kreslíř a malíř Karel Benetka.

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
šestset sedmdesát pět:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 24. 6. 2024