joudaweb - časopis Čekanka

Velikonoční hodování

9. dubna 2021 19:02:00

Milí čtenáři, můj letošní velikonoční příspěvek bude o jídle. Mnozí budete trávit svátky jen v kruhu rodinném, tudíž nové rýmovačky nebudete letos potřebovat, vystačíte si s vašimi oblíbenými. Věřím, že mnozí vyrazíte do přírody, a tak popisovat krásu jarní přírody také nebudu. O historii svátků je na stránkách Čekanky několik článků, a proto se letos zastavím u jídla spojeného s některými svátečními dny. Vím, pro někoho to může být přízemní záležitost, ale společně strávený čas nad prostřeným stolem vždy přinášel lidem potěchu a radost. A v dnešní době tomu není jinak.

Ačkoli mnozí trávíte v rodinách se svými školními dítky nezvykle hodně času a často to není čas příjemný pro obě strany, nadcházející jarní svátky jistě přinesou trochu radosti a odpočinku. Stresu u počítačů při školních i pracovních povinnostech je jistě hodně, využijte proto volné dny ke společné aktivitě a k poklidnému, ničím nerušenému pojídání vybraných lahůdek, které si společně připravíte. Všichni máme tyto dny složité, a tak jen můžeme doufat, že už brzy pominou. A protože každá sváteční událost má své zažité stravovací zvyky, pojďme se na některé podívat. Možná je neznáte nebo znáte jiné, protože stále platí přísloví - “jiný kraj, jiný mrav”.

 

 

Na Škaredou středu se jistě těšily hospodyňky, které s vařením a pečením teprve začínaly. V tento den se nemusely ničeho obávat, vše nedokonalé bylo povoleno, ba přímo očekáváno. A která již uměla, tak alespoň malinko poopravila vzhled. Tu něco promáčkla, tu něco natrhla…

 

 

Zelený čtvrtek byl očekáván zejména dětmi. Tradiční snídaňové jidáše s medem jim jistě přišly k chuti. Bylo žádoucí, aby je hospodyně pekla ještě před rozedněním, protože jen v této době upečený a snězený jidášek přinášel do dalšího roku zdraví a ochranu před neblahými událostmi.

Jidáše se splétají z delších válečků, které připomínají svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš, poté co zradil Ježíše. Nezapomeňte ještě horké jidáše potřít medem, aby jeho vlastnosti pomohly vyléčit veškeré neduhy. Pak už můžete rázně vykročit do jarního období, jímž kdysi začínal celý rok.

My máme Zelený čtvrtek spojený se zelenými pokrmy. Název ale vznikl zkomolením německých názvů, ze lkavého vznikl zelený. Nicméně jistě neuškodí, když na svůj talíř přihodíme špenát, jarní bylinky, saláty…

 

 

Velký pátek můžeme s ohledem na pokrmy vynechat, byl to den přísného půstu. Kdo musel jíst, většinou si uvařil hustou polévku z brambor či luštěnin, z kysaného zelí nebo kořenové zeleniny. Polévka, to byl základ stravy, a tak se využila i v tento den. Povoleny byly i ryby, ale málokomu byly dostupné, tudíž se nahrazovaly pokrmem z těsta nebo brambor tvarovaného do podoby ryby.

 

 

I Bílá sobota je dnem půstu, jedlo se až večer, když slunce zapadlo. Nicméně, byl to den bílení, koupání v potoce, pečení nádivek či hlaviček, beránků a mazanců, i pletení pomlázek.

Tradiční mazance musely mít v horní části naříznutý křížek, znak ukřižování. Pekly se už od středověku a byly jiné, než známe dnes. Nebyly sladké, ale k mouce se přidávala smetana, droždí, vejce, tvaroh a koření, zejména šafrán a hřebíček. A rada mladým dívkám, ulomte kousek chlapci, který se vám líbí. Platí přísloví - “dáte-li kus mazance, dostanete mládence”...

Mnozí pečeme velikonoční beránky, sladké pečivo ve tvaru beránka nebo ovečky. Původně to byl ale pokrm masový. Používalo se hlavně skopové a telecí maso. A vzhledem k tomu, že ne každý měl masa dostatek, pekli ho lidé z těsta. Vzpomeňte si na staré přísloví, které říká, že kdo sní v neděli kousek beránka, najde vždy cestu domů...

Velikonoční nádivka, hlavička, sekanice - to jsou názvy pro jeden z nejtradičnějších pokrmů tohoto období. Nezvyklý název - hlavička - odkazuje na to, že bylo často při přípravě používáno maso z telecích hlav. Je to pokrm velmi variabilní, dokonce nebýval připravován z pečiva, pokud chybělo, ale jen ze svařeného mléka a krupice. Jediné, co nechybí v každé nádivce, jsou vejce a zelené bylinky. V tomto případě platí, čím víc rozličných druhů, tím lépe.

 

 

Boží hod velikonoční je dnem veselí, návštěv a hlavně obžerství. Konečně končí období půstu a nastávají dny, kdy se na stůl dostanou pokrmy z masa. Tradiční byly pečeně z různých druhů mas, zejména z jehněčího, vepřového a telecího. Na řadu přišly i pokrmy připravené v sobotu, tedy nádivky, mazance a různé koláče, ale i zabijačkové pochoutky, pokud někdo měl, uzené maso, šunka a klobásy.

 

Velikonoční pondělí se nese ve znamení pomlázky a vajec. Od 14. století se starají muži o ženino zdraví a krásu, a pěkně ji vyšlehají. Odměnou jsou jim krásně ozdobená vajíčka, sladkosti či štamprlička čehosi tekutého…

 

Na svátečním stole se nacházejí podobné pokrmy jako v neděli, jen přibudou vařená vykoledovaná vejce. Ostatně, vajíčka, jako symbol nového života a zrození, nechybí téměř v žádném velikonočním pokrmu. Jsou nejdůležitějším symbolem Velikonoc a spolu s kuřátky symbolizují jarní období, v němž příroda ožívá a koloběh života pokračuje.

 

Krásné jarní svátky vám všem...

 

Vždy na Velký pátek zapaluji svíčku a vzpomínám na Jiřinku. Vzpomenu si na ni i během roku, ale v tento den je to pro mě takové slavnostnější. Byla vynikající kuchařkou i pekařkou, tak snad jí letošní příspěvek přijde vhod...

 

Autor: Alena Prchlíková


přečteno: 237x   komentářů: 2

Nejnověji komentované

přečteno: 237x   komentářů: 2, nejnovější: 10. 04. 2021, 18:32:42
přečteno: 881x   komentářů: 4, nejnovější: 02. 01. 2021, 08:07:18
přečteno: 6803x   komentářů: 6, nejnovější: 31. 12. 2020, 18:45:26
přečteno: 978x   komentářů: 3, nejnovější: 17. 12. 2020, 10:58:08
přečteno: 1681x   komentářů: 1, nejnovější: 24. 11. 2020, 22:33:50
přečteno: 1508x   komentářů: 5, nejnovější: 07. 10. 2020, 23:06:08
přečteno: 1311x   komentářů: 1, nejnovější: 23. 09. 2020, 18:23:10
přečteno: 1562x   komentářů: 1, nejnovější: 09. 08. 2020, 23:04:26

Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové

Od 1. ledna 2021 naleznete každý pátek na adrese Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové nový článek v rubrice této naší autorky, kterou pro ni zřídila průvodkyně a zakladatelka tohoto portálu paní Kristýna Maková.

Krátké tématicky různorodé texty doprovázejí fotografie a kresby, a propojuje je barevná postavička průvodkyně, kterou pro S. Jarolímkovou nakreslil jako dárek známý kreslíř a malíř Karel Benetka.

Nejčtenější

přečteno: 13697x   
přečteno: 12112x   
přečteno: 11164x   
přečteno: 11083x   
přečteno: 10440x   

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
čtyřista šedesát tři:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 26. 4. 2021