joudaweb - časopis Čekanka

Strava v historii Alena Prchlíková 30. května 2017 02:01
Chléb v antickém Řecku a Římě

Pravidelně si kupuji časopis Křížovka. Bývají zde spíše těžší, ale přitom ještě pro mě luštitelné křížovky, ale i zajímavé články z různých oborů. A tak se mi dostalo do ruky číslo, v kterém jsem narazila, mimo zajímavostí z přírody, na několik článků s tajenkami o pečivu starých Řeků a Římanů. A protože chléb patří k nejzákladnějším potravinám celé věky, rozšířím své články z historie stravy o pojednání chlebové, hlavně z antického období.

Strava v historii Alena Prchlíková 25. dubna 2017 16:18
Oblíbené pokrmy z knih Táni Kubátové - 2. díl

Nabízím druhou várku knížek, nejen o tom, co naše známé postavy jedí, ale také druhou várku otázek. Kdo máte zájem, pojďte na procházku do kuchyní knižních hrdinek a jejich přátel.

komentářů: 6, nejnovější: 11. 05. 2017, 15:15:15
Strava v historii Alena Prchlíková 19. dubna 2017 10:40
Oblíbené pokrmy z knih Táni Kubátové - 1. díl

Milé kubátoložky,

tento díl je určen především vám. Někdy začátkem adventu, když jsem pekla cukroví a zpříjemňovala si prostoje čtením Tániných knih, tak jak to dělám každoročně, jsem si uvědomila, že nevím, jakým potravinám dávají postavy přednost. Bylo to v souvislosti s tím, že jsem přemýšlela a postupně psala díly o stravování v historii. Věděla jsem, že v Tániných knihách se jí častěji než v knihách jiných, ale vždy mě pohltí příběh a moc nad tím, co si kdo dal k obědu nebo večeři nepřemýšlím. Pro ty, kteří dosud neznají knížky Táni Kubátové a jen se jakousi náhodou doklikali na tyto stránky, to bude sice trochu nepřehledné, ale věřte, že to, co chci v tomto článku napsat, není obsah ani hodnocení knížek, i když to možná tak na první pohled vypadá, pouze se jedná o můj pohled do kuchyní některých postav z Tániných příběhů.

komentářů: 7, nejnovější: 02. 05. 2017, 23:22:32
Strava v historii Alena Prchlíková 11. dubna 2017 16:44
Strava v historii - novověk - nad vonícím šálkem

Vítám vás ve světě vůní, osvěžení a sladkosti. Řeč bude o kávě, čaji, kakaových bobech a čokoládě. Čaj je na rozdíl od kávy mnohem starší, ale káva je, hned po ropě, nejprodávanější komoditou na světě. Přijměte pozvání na šálek kávy, čaje nebo kakaa.

Strava v historii Alena Prchlíková 4. dubna 2017 11:07
Strava v historii - novověk - všehochuť

Moje babička říkávala „co platno koření, když není vaření“. Měla na mysli, že koření je jen přídavek, základem byly různé obiloviny, luštěniny, těstoviny a brambory. Hlavně kroupám, pohance, jáhlám a hrachu se říkávalo „vaření“. Koření nesmí převládat, má jen dodat chuť základním ingrediencím, které bývají v tomto případě poněkud nevýrazné.

Strava v historii Alena Prchlíková 28. března 2017 10:50
Strava v historii - novověk - polévka je grunt

Jak je z nápisu patrné, půjdeme se podívat za nejdůležitějším pokrmem všech lidí, nejen chudých, ale i bohatších. A také si povíme něco o přílohách, když už jsem v minulém díle psala o masu, doplním článek o tom, co se k němu podávalo.

Strava v historii Alena Prchlíková 21. března 2017 16:36
Strava v historii - novověk - maso je špunt

Staré české přísloví říká, polévka je grunt, maso špunt. Nebudu s tímto tvrzením polemizovat, naprosto s ním souhlasím. Ale polévky si nechám na příští článek, dnes se podíváme na ten špunt. Já toto rčení vnímám tak, že po celá staletí lidé jedli hlavně polévky, zahuštěné zeleninou a chlebem, maso se objevilo jen o svátcích či v neděli, nebylo tedy základem stravy. Naproti tomu polévky, to je jiná. Ale o nich až příště…

Strava v historii Alena Prchlíková 13. března 2017 16:39
Strava v historii - novověk - zelené věci

V dnešním povídání zabrousíme mezi to nejzdravější, co můžeme konzumovat. Řeč bude o zelenině, jak již jistě víte. V době paní Rettigové se zeleninou rozhodně nešetřilo, běžně se z ní vařilo, přidávala se k masitým jídlům nebo do polévek, a to v množství více než větším. Zeleninová jídla se často kombinovala s kaštany a masem.

Strava v historii Alena Prchlíková 7. března 2017 10:39
Strava v historii - novověk - ovocné a květinové zastavení

Po sladkém díle navážeme sice také sladkým tématem, ale o poznání zdravějším. Podíváme se, jaké změny se udály u ovoce, jak se zavařovalo, jaké květy se sbíraly a jak se používaly a abychom v tom zdravém pokračovali, čekají na nás ještě ořechy a mandle.

Strava v historii Alena Prchlíková 1. března 2017 12:53
Strava v historii - novověk - sladké dobroty

V dnešním díle si přijdou na své milovníci sladkého. Víme, že naši předci měli v oblibě sladké pokrmy, sladili i ty, u kterých by nás to ani nenapadlo. A tak se vypravme za různými moučníky, za oblíbeným sladkým pečivem, dorty i nákypy.

Strava v historii Alena Prchlíková 21. února 2017 11:20
Strava v historii - novověk - obilniny a luštěniny

Počínaje tímto dílem se již podíváme, jak vypadala novověká kuchyně u nás. Nemůžeme ji ale oddělit od evropské, i v této oblasti platí, že se různé návyky prolínaly. Italská a francouzská kuchyně udávala směr vývoje. Italská proto, že se v lodích do jejích přístavů přiváželo mnoho potravin z východních zemí. Francouzská kuchyně je známa svou rafinovaností, udivujícím zpracováním, noblesou, výběrem těch nejkvalitnějších ingrediencí. Způsob zpracování jídel se z Francie šířil do celé západní Evropy.

Strava v historii Alena Prchlíková 16. února 2017 11:51
Strava v historii - novověk - Magdalena Dobromila Rettigová

V dalších dílech seriálu se již podíváme do novověku. Tato část dějin se určuje různě, já vnímám novou epochu od roku 1492. Tehdy objevil Kryštof Kolumbus Ameriku a svět se celý změnil. Evropské státy počaly kolonizační epochu, nejen v Americe, ale i v dalších částech světa. Velké změny proběhly i na poli kulturním, ekonomickém, průmyslovém i společenském. Průmyslová revoluce, rozvoj všech vědních oborů, vynálezy umožňující rychlejší spojení mezi kontinenty či státy a změny na poli politickém, vše přispělo k zrychlení světových dějin. Pokrok ovšem brzdily válečné konflikty, ať už občanská válka v Anglii, francouzská revoluce, třicetiletá válka, války napoleonské nebo dvě velké ve 20. století.

Strava v historii Alena Prchlíková 6. února 2017 11:27
Strava v historii - středověk - pel-mel

V posledním středověkém díle se vypravíme za skupinami potravin, které se do předchozích článků nevešly. Důležitou částí stravy bylo mléko a výrobky z něho, hůře dosažitelné tuky a závěrem nás budou čekat nápoje, hlavně víno a velmi oblíbené pivo.

Strava v historii Alena Prchlíková 30. ledna 2017 08:45
Strava v historii - středověk - ovoce, zelenina, koření

V dnešním díle se podíváme, jak jsem slíbila, do přírody. Stále více se prosazovalo vysazování stromů, šlechtění rostlin, úroda bývala vyšší a kvalitnější než v dřívějších dobách. Mnoho druhů rostlin rostlo volně v přírodě, lidé je daleko více sbírali než nyní my. Málokdo si dojde do lesa nažnout kopřivy do polévky nebo načesat planě rostoucí švestky. Dříve to bývalo běžné, alespoň u obyvatel vesnic a chudších vrstev obyvatelstva.

komentářů: 3, nejnovější: 02. 02. 2017, 19:30:19
Strava v historii Alena Prchlíková 20. ledna 2017 17:55
Strava v historii - středověk - maso

V dnešním díle se podíváme, jaké maso lidé konzumovali ve středověku a jak si ho upravovali. V této době již většinou nepobíhala zvířata volně kolem stavení, vytlačilo je postupně se rozvíjející zemědělství. V 11. století již bylo maso pokládáno na roveň chlebu, víme, že opat Hugo rozděloval chudým stejné množství masa i chleba a obě skupiny potravin považoval za základní pro stravování lidí.

Strava v historii Alena Prchlíková 13. ledna 2017 11:32
Strava v historii - středověk - chléb a kaše

V dnešním díle se vypravíme za hlavním zdrojem obživy, kterou měl středověký člověk k dispozici. Víme, že důležitý předpoklad pro přežití bylo vlastnictví půdy. Dobře na tom byli i ti, kteří půdu nevlastnili, ale pracovali na ní. V dobách hladových měli větší šanci přežít než lidé z měst.

Strava v historii Alena Prchlíková 6. ledna 2017 11:20
Strava v historii - úvod do středověku

Vítejte ve středověku. Toto období bývá určováno pádem Západořímské říše v roce 476 a objevením Ameriky v roce 1492. Ale nelze to brát doslova, jak jsem psala minule, vše se vyvíjelo postupně. Antické státy zanikaly, ale jejich kultura se neztratila, promítá se i do našich dní. Došlo k rozsáhlé migraci obyvatelstva, barbarské kmeny hledaly novou půdu. Počet lidí vzrostl a všichni pátrali po zdroji obživy. Území Římské říše nebylo v důsledku krize dostatečně chráněno a tak se stalo pro různé kmeny lákavé. Skupiny lidí se daly na pochod i proto, že hledaly teplejší klima, z chladného severu se přesouvaly na jih.

Strava v historii Alena Prchlíková 29. prosince 2016 17:44
Strava v historii - starověk

V další části mého pojednání o lidské výživě se podíváme do starověku. Je to doba rozvoje velkých civilizací na Středním východě, starověkého Řecka a Říma. Doba, ve které se objevilo písmo, mnoho krásných staveb a uměleckých předmětů, vzniklo a zaniklo mnoho říší. Období starověku se udává v rozmezí 4500 let př. n. l. až do roku 700 našeho letopočtu. Protože považuji římskou a řeckou kulturu za kolébku té naší, budu se věnovat většinou středomořské oblasti, ale také rozdílnému způsobu obživy i samotného žití antických lidí a „barbarů“.

komentářů: 2, nejnovější: 29. 12. 2016, 19:16:58
Strava v historii Alena Prchlíková 22. prosince 2016 12:01
Strava v historii - pravěk - obilí, rostliny, ovoce

V druhé části o pravěké kuchyni se podíváme, jak lidé využívali přírodní zdroje ke své výživě. V první části jsem popsala hlavně mužský příspěvek k obživě, tedy lovení zvěře, dnešní díl bude o sběru, hledání a zpracování rostlin, což byla hlavně ženská doména.

Strava v historii Alena Prchlíková 15. prosince 2016 10:11
Strava v historii - pravěk - maso, maso, maso

V posledních letech čtu více historických knih. V každé z nich je vždy zmínka o jídle, postavy z knížek něco nakupují, vaří, pečou nebo alespoň o jídle hovoří. A napadlo mě, že nemám velké znalosti o tom, co lidé v různých etapách civilizace jedli, jak si jídlo připravovali a jaký vztah k němu měli. A protože jídlo a jeho příprava mě velice zajímá, vždyť celý můj profesní život se kolem potravin točil, vymyslela jsem seriál, v němž se pokusím shrnout, jak probíhala výživa lidí. Zvu každého, koho dané téma zajímá, budu moc ráda, když v mých článcích naleznete něco nového.

Nejnovější

06. 06. 2024
Bylo to dávno
15. 05. 2024
Tak se chvíli dívej
28. 02. 2024
U doubku.

Nejnověji komentované

komentářů: 2, nejnovější: 02. 07. 2024, 13:12:33
komentářů: 1, nejnovější: 15. 05. 2024, 21:03:19
komentářů: 1, nejnovější: 11. 01. 2024, 18:39:17
komentářů: 1, nejnovější: 05. 01. 2024, 17:32:32
komentářů: 5, nejnovější: 29. 12. 2023, 17:44:54
komentářů: 1, nejnovější: 01. 12. 2023, 21:35:52
komentářů: 6, nejnovější: 05. 11. 2023, 12:43:46
komentářů: 1, nejnovější: 09. 10. 2023, 19:45:39

Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové

Od 1. ledna 2021 naleznete každý pátek na adrese Pražské okénko Stanislavy Jarolímkové nový článek v rubrice této naší autorky, kterou pro ni zřídila průvodkyně a zakladatelka tohoto portálu paní Kristýna Maková.

Krátké tématicky různorodé texty doprovázejí fotografie a kresby, a propojuje je barevná postavička průvodkyně, kterou pro S. Jarolímkovou nakreslil jako dárek známý kreslíř a malíř Karel Benetka.

Galerie, které se nevešly do článků

Pozvání na blog

Možná vás zaujme, že naše autorka Zdeňka Ortová nám utekla ke svému vlastnímu blogu. Pro ty z vás, kteří se nechtějí o její humor připravit, uvádím na tento blog odkaz.

Napište nám

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
osmset třináct:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

Použití cookiesUžití cookies

Na těchto stránkách jsou použity tzv. cookies.

Do cookies se poznamenává údaj o kliknutí na článek pro účely statistiky čtenosti článku.

Použití cookies můžete kdykoliv zakázat v nastavení svého internetového prohlížeče. Stránky pak budou fungovat stejně, pouze bude zkreslena statistika.
 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 21. 10. 2024